Månadsbrev banan februari

Foto: 2018-02-01, Vintergreen hål 8

Foto: 2018-02-01, Vintergreen hål 8

Hej!

Februari månad och vi är igång igen!

Vad har hänt på bana under januari:
Vädermässigt så blev det inte mycket till vinter, lite snö som låg en vecka innan den regnade bort. När vi kom tillbaka efter ledigheten var det inte mycket kvar av månaden. Men lite hann vi med, Fredrik satte fart med röjningar, Örjan slipade klippaggregat, Ingemar fortsatte med renoveringen av kiosken och jag har tillbringat mkt tid på kontoret. Banan ser riktigt bra ut i skrivande stund.

Vad skall vi få till under februari:
Vi får hoppas på snällt väder så vi kan öppna sommargreenerna i mars. På jobbfronten så bestämmer vädret riktning men här följer att axplock på vad vi har framför oss, färdigställa tee 15 och kiosken, ny trappa och gång upp till tee 13, gräva ur igenväxta dammar, dränera, fastighetsvård, asfaltera samt justera vissa bunkrar. Det gäller att köra på i fullfart nu för golfsäsongen -18 närmar sig med stormsteg.

 

Tänkte i detta månadsbrev göra en tillbakablick på 2017, vi börjar i januari.

Januari -17

Januari -17

Månaden öppnades med några få minusgrader men snabbt slog det om och plussidan dominerade. Den 11 jan var det dags för storm och högvattnen som lade stora delar av banan under sig och bidrog till att vi fick lägga mycket tid på att städa bana från bråte och vass. Den 19 jan var vi tillbaka igen efter ledighet. Jobb som stod i fokus var röjningar, städa banan, maskinservicar och planeringar. I slutet av januari såg banan fortsatt bra ut.

Februari -17

Februari -17

Vädret växlade mellan värme och kyla, dock ingen direkt snö. Denna månad passade vi på att köra lite massor på tjälen. Vi körde även ut ris och timmer från banan efter röjningar och nedblåsta träd. Örjan körde på för fullt i verkstaden med våra maskiner. För mig var det mycket planeringsjobb, Roger och Fredrik hade fullt upp med målningar, snickerier, banvård och röjningar samt trädfällningar.

Mars -17

Mars -17

Förutom snön i början av månaden var vädret med oss och vi kunde öppna sommargreener och grästee på par 4 och 5 den 24 mars. Jobben var många och varierande. För att höja banan innan öppnandet så klippte vi alla ytor, satte ut bolltvättar och soffor, justerade alla bunkrar efter vintern samt grovstädade hela banan. Övriga banjobb var t.ex. uppstart av bevattningen, service av bevattningsspridare, arbetade färdigt med 6:ans nya fairwaybevattning samt börjat igen med våra nya tee på hål 18 för finjustering. Vi hann även med några utbildningar och lite entreprenadjobb denna månad.   

April -17

April -17

Vädermässigt så gav april oss mycket natt- och morgonfrost. Och på grund av detta stod gräset still och stampade utan någon direkt tillväxt. Fredagen innan Valborg kom det 45mm regn med lite snöinslag, men efter regn kommer sol heter det ju, vilket stämde bra denna gång. Ett axplock av banjobb som vi fixade under månaden var bla. justering och torvning samt sådd av 18´s alla tee, grusade upp vägen genom golfbanan, justerade röd tee på 5:an, skar alla bunkerkanter, luftade alla tee, dressade greenerna samt gödslat fw. Vi började även sätta ny kantsten bakom green 18 för att styra undan allt regnvatten som kommer från klubbhuset. Den 8 april hade vi vår årliga städdag på banan och som vanligt blev det en superbra dag med er hjälp. Banan såg riktigt bra ut. Vi fick under denna månad en ny medarbetare på banan som heter Emma och så kom vår gamle säsongare Isak tillbaka.

Maj -17

Maj -17

Maj startade med frost, men därefter kom värmen och från mitten av maj fick vi en rejäl tillväxt på gräset. Största händelsen för månaden var givetvis Swedish Golf Tour som besökte oss 18 - 20 maj. Trots att det var tidigt på säsongen lyckades vi jobba upp en bra banan för proffsen som var riktigt nöjda med vår bana. Några av banjobben var grusning av gångvägar, justering bunkersand, sådd av 5:ans röda tee, samt att vi lade mycket tid på puts och finish inför tourtävlingen. Vi fick förstärkning på banan av Ingemar Jarnedal.

Juni -17

Juni -17

Över lag var vädret under juni bra. Men mot slutet av månaden började banan brännas i brist på regn. Att det var 28 grader i skuggan och blåste 19m/s vissa dagar hjälpte ju inte direkt mot torkan… På banan rullade allt på utan några stora problem. Vi fick till en luftning och dressning av greenerna samt började jobba med ogräs. Vi öppnade våra renoverade tee på hål 18 och 5 till midsommar. Vår gamla sommarjobbare Jonathan började jobba i slutet av juni.

Juli -17

Juli -17

Torkan fortsätter, 46 mm regn kontra förra året med 156 mm under juli. Bevattningen gick för fullt på nätterna plus att vi gjorde punktinsatser med handvattning. Vi lyckades att hålla en bra kvalitetsnivå på banan under månaden. Tidsbokningen var full nästan varje dag och beröm kom på löpande band. Detta värmde, tack! Tyvärr var det någon mindre begåvad människa som gjort inbrott i omklädningsrummet och på väg därifrån passade på att spinna på 18 green. Det var Inga stora jobb på bana bara klippningar och rutinjobb.

Augusti -17

Augusti -17

Vi inledde månaden med att fira klubbens 50 års dag. Detta firades under dagen med olika golftävlingar och kaffe och tårta, samt på kvällen bjöds det på buffé med trubadur. Riktigt lyckad dag! Jobben på banan rullade på! Några småjobb var att fylla på och justera bunkersand och lufta tee men vi fick även till ett litet större jobb i form av greenvård, som bestod av dressning och luftning. Vi hann även klämma in en trevlig firmagolf med efterföljande middag. Det är fantastiskt med en organisation där alla kan mötas från banarbetare, kanslister till krögare och styrelsemedlemmar och ha superkul tillsammans. Våra sommarjobbare Ingemar och Jonathan slutade denna månad.

September -17

September -17

Lugnet lägger sig över golfklubben efter en hektisk sommar. Vädermässigt blev det en lite blötare månad. När vi får sådana regniga månader ser vi att våra dräneringar verkligen hjälper. Och apropå dräneringar så blev det 10 meter ny dränering vid 5:ans green, förlängd dränering från 17 gula tee och 3 st nya ytbrunnar. I mitten av månaden stödsådde och dressade vi våra greener. Stödsår gör vi minst en gång per år för att underhålla och hjälpa rödsvingeln vi har på våra greener. Månaden och på ett sätt säsongen avslutas med den ”största” tävlingen på året – Hummergolfen. Våra säsongsanställda Isak och Emma slutade sista september.

Oktober -17

Oktober -17

Första frosten kom på besök så denna månad kunde vi släppa klippningarna och rutinjobben lite och gå över till de jobb som hör hösten till. Några av jobben var att sätta ut vinterutslag och klippa upp vintergreener, dressade och luftade greener, säkrade frostkänsliga vattenledningar, dränerade samt påbörjade renovering av tee på hål 15. Teeombyggnationen på hål 15 innefattade alla tee. Gult byggs på samma plats och kommer att höjas ca 70 cm. Rött kommer att flyttas fram 30 meter och även detta tee kommer att höjas.

November -17

November -17

November blev en riktigt blöt månad. Men efter regn kommer sol, eller… Månaden blev inte riktigt som vi tänkt med tanke på Rogers tragiska bortgång i slutet av oktober. Vår säsongsanställda Emma var snäll och hoppade in för att stöttade oss på banan under hösten fram till jul. Vad lyckades vi att få till denna månad, vi fortsatte köra material och bygga de nya utslagen på hål 15. Utslagsytorna blev grovjusterade och skall sätta sig över vintern, finjusteringen fixas till våren. Vi tömde även bevattningssystemet inför vintern, började köra klinga för att ta bort sly, luftade Fairway samt påbörjade ombyggnationen av kiosken på 9:an och byte av dörrarna på toaletten. Denna månad började Ingemar Kahlman jobba hos oss och hans huvuduppgift är fastighetsvård.

December -17

December -17

Hur blev då decembervädret…, klassiskt tråkväder med regn, storm och några få dagar med minusgrader. Här följer några jobb som fixades under december tex. dräneringsarbeten, vinterservice på maskiner och byte av motor på vår fairwayklippare. Vi fortsatte även att köra fyllnadsmaterial till slänterna på tee 15 samt städade banan från vass och bråte efter att havet varit på visit. Den 8 december tog vi ur sommarflaggorna för denna säsong. Banan såg riktigt bra ut när vi lämnade december.

När jag tittar tillbaka på 2017 så känner jag att vi fick till kanske den bästa säsongen kvalitetsmässigt någonsin och att fira 50 årsjubileum ett sådant år är ju toppen. Extremt mycket beröm för bana och helhet samt väl genomförda stortävlingar som Swedish Golf Tour visar att vi är en klubb att räkna med.

Jag vill passa på att tacka hela bangänget för ett grymt bra jobb 2017. Var det en bra säsong förra året så satsar vi på ett ännu bättre 2018!

Öppning närmar sig, så vi ses snart!

Med vänlig hälsning Robert Molin/Banchef