Månadsbrev banan februari

Foto: Hål 3, 2017-01-31

Foto: Hål 3, 2017-01-31

Februari månad, och vi går mot ljusare tider!

Vad hände i januari:
Januari öppnades med några få minusgrader men snabbt slog det om och plussidan dominerade. Den 11 jan var det dags igen för storm och högvattnen. Banan klarar översvämningar fint, det tråkiga är all vass och bråte som kommer in med havet som vi måste ta hand om. Den 19 jan var vi tillbaka igen efter ledighet. Jobb som stod i fokus var röjningar, maskinservicar och planeringar. I slutet av januari såg banan fortsatt bra ut.

Vad kommer hända under februari:
Som det ser ut nu skulle vi kunna åka ut och klippa gräs. Jag hoppas vi slipper vinter, men än kan vintern slå till. Februari är en klurig månad jobbmässigt för vädret styr våra jobb. Men fortsätter linvädret utan tjäle så kommer vi laga några dräneringsproblem, eventuellt börja finjustera våra nya tee. Får vi tjäle kommer vi att passa på att köra material. I övrigt så fortsätter vi med bl.a. röjningar, fastighetsvård och maskinservicar.       

 

Jag tänkte i detta månadsbrev ge en kort återblick på föregående år, vi börjar i januari 2016:

Januari:
Den 18:e januari var vi i igång för fullt igen efter ledigheten. Vädermässigt så gick kvicksilvret ner till -19 c och vi fick den tjälen med råge som vi ville ha för att köra allt material till första tee. Det var till och med så att vi kunde transportera material med dumpers och lastbil hela vägen fram till tee. Övriga moment var snickeri, maskinservicar, planering och utbildning. Vår mekaniker Örjan gick en mekanikerutbildning på Dingleskolan. I slutet av januari fick vi ett omslag till plusgrader som genererade lite is på banan.

Februari:
Vädermässigt så blev det en ganska kall månad, men även översvämningar, regn och plusgarder gjorde sig påminda. Månaden avslutades med fantastiskt februariväder, med kallt på natten och en värmande sol på dagen. På banan gick röjsågarna varma men vi dränerade även färdigt första tee, städade banan för vass och bråte (efter högvatten), hade lokalvård, servade maskiner, slipade aggregat samt planerade kommande säsong.

Mars:
Denna månad bjöd på vanligt förekommande marsväder med snö, minusgrader, regn och värmande vårsol. Den stora frågan i början av månaden var om vi skulle kunna öppna sommargreenerna till påsk, vilket kändes långt bort just då. Men tjälen släppte fort och vi öppnade sommargreenerna den 24 mars. Som vanligt blev det en hektisk vecka innan öppnandet men vi hann med allt som skulle göras och kunde presentera en så bra bana som möjligt. Vi får inte glömma bort att vi öppnade i slutet av mars. Övriga jobb var fortsatt renovering av första tee, grävmaskinsjobb på entreprenad samt renovering av en uppställningsplats till våra vagnar och material. Banan hade klarat vintern hyfsat bra, lite fläckar på greenområdena. Banan började grönska i takt med färre frostnätter, men var värmen på ingång nu?

April:
Vädermässigt så blev april torr och kall med mycket frost. Detta medförde att gräset stod och stampade utan någon direkt tillväxt. Vilket i sin tur ledde till en viss frustration eftersom Nordea Tour i mitten på maj närmade sig med stormsteg. Vi avslutade våra vinterprojekt som första tee, röd tee hål 8 och övningstee på rangen. På den årliga städdagen i april hade vi ett nära på rekorddeltagande vilket var superkul. Vi fick tillskott av två säsongare under denna månad, Isak som har jobbat flera säsonger hos oss samt Mats som gjorde sin första.

Maj:
Då var det dags för Nordea Tour, den 18 maj gick startskottet på Pro Am och de efterföljande tre dagarna skulle proffsen visa vem som bemästrade vår bana bäst. Så början på denna månad gav vi allt för att kunna leverera en bana som matchade spelarna. När tävlingen var över konstaterades det att vi lyckats riktigt bra med banan, igen. Och givetvis skall jag återigen passa på att gratta vinnaren Per Längfors från Ringenäs GK samt vår egen Tomas Järund som blev bästa amatör. Vädermässigt så startade maj med morgonfrost och slutade med dagstemperaturer på 27 grader i skuggan, och under samma period så hade det kommit extremt lite regn i Fjällbacka. En annan aspekt på dessa snabba och extrema väderskiften kan betyda högre svamptryck senare under sommaren. I övrigt rullade allt på. Gräset växte så det knakade. Banan var bra och vi fick mycket beröm för greenerna.

Juni:
Värmen och torkan höll i sig fram till ett väderskifte i slutet av månaden. Innan väderomslaget fick vi jobba hårt med bevattning och handvattning, framförallt för att hålla våra greenområden i schack. Jobbmässigt så startade vi måndaden med en greendressning som efterföljdes av en djupluftning. Övriga ”specialjobb” var handplockning av ogräs på alla greenområden, djupluftning av alla tee samt stor röjning runt Rangen. På banan rullade allt på med gödningar, klippningar och puts. Banan var riktigt bra och vi fick fortsatt mycket beröm, vilket vi var taksamma över. Lagom till midsommar öppnade vi våra nyrenoverade tee´s på hål 1 och 8. Casper och Jonathan börjar sina sommarjobb.

Juli:
Högsäsongen kickade igång och det var fullt ös. Vädermässigt så skulle man kunna tro att juli blev en månad med lite nederbörd -om vi såg och spelade banan. Men det stämde inte riktigt för nederbörden hamnade på 100 mm under juli. Problemet var att nederbörden kom mest som skyfall vilket resulterade i att vattnet rann av ytorna istället för att sugas upp av marken. De dagliga rutinjobben rullade på. Vi hade ett extremt stort speltryck på banan, tidsbokningen var i stort sett helt full, vilket ledde till att många valde att gå ut innan tidsbokningen. Faktum är att det var många år sedan vi hade så mycket spel runt oss när vi klippte och skötte banan på morgonen. Men att det blir trångt mellan banarbetare och golfare tidig morgon får vi se som ett lyxproblem, tänk bara på att banarbetare har företräde.

Augusti:
Månaden gav oss en förhållandevis torr bana, för återigen så kom nederbörden som skyfall. Vilket medförde att vi fick laga gångvägar igen, till och med vår nysådda torvodlig regnade sönder. Under månaden så gick en ventil sönder i pumphuset vilket gjorde att vi inte kunde vattna, men som tur var så kunde vi få igång bevattningen igen på 3 dagar. Denna månad såg vi ett resultat av årets konstiga väder (en förhållandevis blöt vinter, en kall och torr vår och sen ett extremomslag till värme och mer torka i maj med efterkommande skyfall) som hade lockat fram en jordburen patogen (svamp) på greenerna. Övriga jobb på bana var dressning och djupluftnig av greener. Vi sådde även om halva torvodlingen. Casper och Jonathan slutade sina sommarjobb.  

September:
Lugnet la sig över Fjällbacka igen efter en hektisk sommar. Det blev en ovanligt torr och varm september. Morgonfrosten som vanligen kommer i september och därmed dämpar gräsets tillväxt lös med sin frånvaro. Prisbordet på hummergolfen påverkades också av vädret. Hummerfisket startade rekorddåligt, första dragningen gav för de flesta fiskare i stort sett tomma tinor och sedan blåste det upp till kuling och storm i dagarna 4 vilket gav våghöjd på över 10 meter (mätstation Väderöarna). På banan var det lugnt, det största jobbet var hjälpsådd och dressning av greener. Det växte under september som om vi var mitt i sommaren så klippningar och puts rullade på. Vi på banan tog oss tid att besöka en grannklubb med trevligt golfspel. Banan var fin hela månaden. Isak och Mats slutade sina tjänster.

Oktober:
Månaden startade med årets populäraste tävling, hummergolfen. Tyvärr blev prisbordet på 140 humrar förskjutet pga. storm och dålig fångst, som jag skrev tidigare. Vädermässigt så var oktober fin med endast 40 mm nederbörd och frostnätterna började nu komma. Denna månad satte vi full fart med kommande höstprojekt för att hinna med allt som behövde göras innan januari och eventuell vinter. Vi startade med att justera vänster sida av 7:ans green och greenområde, ca 18 ton material körd vi dit för att räta upp greenytan igen. Efter detta gick vi på området vid första green där vi grävde ur dammen och förlängde muren samt tog bort greenbunkern med en markhöjning. Resultat blev riktigt bra och misstänker att ingen har saknat bunkern… Vid sidan om alla projekt så hade vi andra rutinmässiga höstjobb. Några ex. på större banjobb som gjordes under oktober: djuplufting och dressning av greener, djuplufting av tee, höstgödningar och dressning av alla inspel och greenområde.   

November:
Vädermässigt så blev november en hygglig månad med ca 90 mm nederbörd, 1 veckas frost och lite snö, tyvärr kom det mesta av regnet när vi körde material till 18 tee. Det största jobbet under november var ombyggnationen av alla teer på hål 18. Dessa teer blev grovjusterade och skall få stå och sätta sig över vintern så fixar vi finliret till våren. Vi justerade även ytan på vit tee hål 16 och i slutet på november påbörjade vi ombyggnationen av röd tee på hål 5. Vid sidan om dessa projekt blev mycket annat också gjort t.ex. så satte vi ut alla vinterutslag, tömde bevattningen, entreprenadjobb, klippt, eldat ris, stärkt gräset inför vintern, maskinservice, röjningar och gallringar. Sista greenklippningen för säsongen gjordes lagom till förta advent. Banan var i bra skick när vi gick in i december, lite mögel på greenområdena (som vanligt i november).

December:
December blev en varm månad och en vit jul lös med sin frånvaro. Denna månad skulle vi knyta ihop säcken för året, men vi hade mycket jobb kvar att utföra innan vi kunde gå på julledighet. Några ex. färdigställandet av röd tee hål 5, lufta grenområden och inspel, entreprenadjobb, fairwaybevattning på hål 6, röjningar samt förbereda banan på eventuellt kommande vinter. Den 21 december stängde vi sommargreenerna för säsongen. I slutet på december såg banan riktigt bra ut och forsätter det så här kommer vi börja nästa säsong där vi avslutade den förra, det vill säga på topp.

Ja, där har ni ett år på banan i mikroformat. Skall jag summera året 2016 så får det bli torrt, varmt och extremt bra bana med mycket golfspel! Men nu skall vi inte grotta ner oss i det som varit utan nu tar vi nya tag för en fantastisk säsong 2017!

Vi ses!

Mvh Robert Molin/Banchef