Månadsbrev banan februari

Foto: Hål 16, 2016-02-01

Hej!

Februari, vintern kom och vintern gick.

Vad hände på banan under januari?
Även denna månad, som december blev sönderhackad av vår julledighet. Den 18:e jan var vi i igång för fullt igen. Vädermässigt så gick kvicksilvret ner till -19 c och vi fick den tjälen med råge som vi ville ha för att köra allt material till första tee. Det var till och med så att vi kunde transportera material med dumpers och lastbil hela vägen fram till tee. För det otränade ögat ser det ut som en krigszon just nu, men vi har full koll och det kommer att bli jättebra! Övriga moment har varit snickeri, maskinservicar, planering och utbildning. Det är vår mekaniker Örjan som går en mekanikerutbildning på Dingleskolan. Utbildningen är riktad till mekaniker som sköter grönytemaskiner. Några ex. på ämnen som tas upp är ellära, hydralik, motorlära, svetskunskap, materiallära, oljor samt klippaggregat.
I skrivande stund ser banan bra ut och det har varit plusgrader i en vecka.

Vad har vi framför oss under februari:
Denna månad är lite lurig att planera för det kan ju bli full vinter igen eller plusgrader. Men några jobb som ligger i pipeline är att fortsätta med första tee om tjälen försvinner, röjningar, maskinservice, utbildning samt lokalvård.

Vi söker banarbetare för kommande säsong.
Det är ett plus om du har körkort, du skall vara noggrann och kunna ta ansvar. Har du maskinvana eller spelar golf är detta ett plus. Huvudsysslan blir att delta i den vardagliga skötseln av vår golfbana. Är du intresserad maila mig på banan.fjgk@telia.com

Jag tänkte i detta månadsbrev även ge en liten tillbakablick på det gångna året 2015.

Vi börjar i januari 2015:

Januari:
Vädermässigt så var januari riktigt tråkig. Mycket vind, några plus, regn, stora översvämningar och lite snö.
Januari blev som vanligt ingen full arbetsmånad pga. vår ledighet, men lite hann vi med att starta upp. Några ex. påbörjade ombyggnad av elbilsgarage (för att kunna rymma fler elbilar), lokalvård, maskinservice, planering och trädfällning.
Vi hade lite snömögelfläckar, i övrigt såg banan bra ut och hade klarat översvämningarna bra.

Februari:
Första veckan i februari gick i vinterns tecken men efter det var det i stort sett plusgrader hela tiden. Vi hade till och med en liten tillväxt på gräset.
Arbetet med vagnboden och det nya elbilsgaraget fortsatte, och flöt på bra så vi hade bara lite eldragning, markjustering och målning kvar när månaden närmade sig sitt slut. I verkstaden var det fullt upp med reperationer och service av maskiner inför säsongen.  
Vi började köra ut träd som blåst ner på banan under vintern samt påbörjade att sätta en ny trappa upp till 5:ans gula tee. Vi grusade även upp en yta intill 5:ans tee för att ställa tre bänkar på, vilket uppskatts de dagar det är kö på hålet. 
Våra greener och greenområden fick lite vård i form av gödning och dressning.
Banan såg för årstiden bra ut, vi hade lite fläckar i greenområde.

Mars:
Trots en kall månad så öppnades sommargreenerna den 13:e mars. Innan öppnandet så klippte vi även alla ytor utom ruffen, vilket är unikt tidigt. Vi gick in i mars med en bra bana vilket gav oss möjlighetet att leverara en bra bana inför Nordea Tour i maj.
Vi hade fullt upp under månaden men b.la. städ av banan, förberedde bana för spel på sommargreener, startade upp bevattningen, förberedde trädplanteringen vänster om 4:ans fairway, började justera inför sådd och torvning av gul tee hål 17. Det blev även lite kurser och branschträffar för oss banpersonal.
I slutet av mars fick vi ett klassiskt bakslag med massa snö. Lite av snön låg även kvar när vi hade vår städdag, men snön stoppade inte 50 glada medlemmar som hade kommit för att hjälpa till.
Vi justerade denna månad antalet soptunnor på banan, finns nu vid Rangen, vagnboden, omklädningsrum, putting green, hål 4, hål 5, hål 9, kiosken, hål 10, hål 14, hål 16 och klubbhus.Isak började sin säsongsanställning. 

 

April: 
Vädermässigt var april torr och kall med morgonfrost till och från hela månaden. Detta satte oss i ett dåligt läge att ”dra” igång banan inför Nordea Tour. Men den 30 april regnade det och vi fick ut fairway gödning. Så dagarna innan tävlingen hände det mycket med gräset och förberedelser av banan. Men vi gjorde inte några drastiska förändringar på banan för att möta denna tävling, utan vår filosofi är att hålla banan så bra att banan spelas i stort sett som den är.
Vi planterade nya träd på vänstersidan 4:ans fairway. Några övriga jobb denna månad var torvning och sådd av vit och gul tee på hål 17, stödsådd av sämre fläckar på banan samt asfaltering av golvet i nya elbilsgaraget och gången upp till tee 8.
Albin började sin säsongsanställning denna månad.

Maj:
Vädermässigt så började även denna månad väldigt kallt med mycket morgonfrost. Samtidigt som frosten låg vit så närmade sig Nordea Tour med några få dagar. Vi hade morgonfrost dagen innan Pro-Am´n sen blev nätterna lite varmare som tur var. Om vi skall gå lite kortfattat in på tävlingen så var banan så bra vi kunde få den med tanke på den kalla våren. Men det var inte det bästa året vädermässigt under tävlingsdagarna. Första dagen blåste det hård kuling med 18 m/s i byarna och bollarna låg och skakade på greenerna, andra dagen stod regnet som spö i backen, men på finaldagen lös solen igen. Vi gratulerar Gabriel Axell till vinsten! ”Gubbarna” på banan skall ha en eloge för ett grymt bra jobb under tävlingen och att ni håller yrkesstoltheten högt.
Efter tävlingen så fick greenerna lite friskvård i form av dress och djupluftning. I slutet av månaden så började tillväxten äntligen komma igång så klippare och röjsågar fick gå för fullt. Vi snyggade även till gången upp till röd tee på hål 7.  

 

Juni:
Juni startade kallt och blåsigt precis som hela våren. Och apropå blåsigt så började våra nyplanterade träd på fyran må dåligt, expertis kallades in och diagnosen löd att de var sönderblåsta. Vilket vi faktiskt kunde se på fler träd som stod utsatta. Det brukar blåsa här men denna våren tog alla priser.
Vi var en kort stund uppe i full bemanning på banan innan våra semestrar började. Detta gav oss utrymme att putsa över hela banan, rangen och slänten vänster om 4:ans tee. Vi byggde även om parkeringen till bananställda, satte granitstolpar vid vägen upp till 17 tee, och till alla sliceare`s glädje dränerade vi blöthålet höger om 1:ans fairway. Vi klämde även in en greendressning i slutet av månaden. Nils och Jonathan började sina sommarjobb.

Juli:
Månaden började varmt men värmen försvann lika fort som den kom. Så en sommar med härlig värme och goa bad blev det inte. Men det ”lite” sämre badvädret bidrog till mer golfspel vilket vi givetvis var glada över. Det var flera år sedan vi banarbetare möttes av så många morgonpigga golfare som gick ut innan tidsbokningen.
På bana rullade allt på. Vi sprutade emot ogräs på Fairway och i början av månaden fick vi jobba mycket med handbevattning. Vid denna tidpunkt av året så gäller det för oss att främst underhålla och hålla banan i ett bra skick för er.
Och banan var i ett riktigt bra skick, skulle jag gnälla på något så skulle det vara på sniglarna, ”mördarsniglarna” som drastiskt ökade detta år (kan bero på en mild vinter). Det var framförallt runt 11:ans green och på morgotimmarna som vi stötte på sniglarna.

Augusti:
Sommarvärmen kom till slut och bana fick sin karakteristiska ”solbränna”. Våra greener mår bra av torka men greenområdena är mer känsliga för torkperioder, så här jobbade vi hårt med bevattning (handvattning) för att stå emot torkan. Men månaden avslutades regnigt och det kom ca 40 mm. Under regnet passade vi på att gödsla upp tee och greenområden. Vi avslutade månaden med en efterlängtad greendressning. Vi började denna månad att titta på kommande projekt till höst och vinter. Nils och Jonathan slutade sina sommarjobb.

 

September:
Vädermässigt så blev det en skiftande månad, från frost till 25°c och från skyfall till härligt soliga dagar. Större jobb som blev gjorda denna månad var luftning, stödsådd och dressning av greener. Inför säsong 2016 provkörde vi nya greenklippare av märkena John Deere, Jacobsen och Toro. För att hålla oss på bana uppdaterade var vi på maskinvisningar och utbilningar. Säsongens större tävlingar avslutades med Hummergolfen, vilket blev en lyckad tävling. Grattis alla vinnare till havets svarta guld. Våra säsongsanställda, Isak och Albin avslutade sina tjänster sista september.

 

Oktober:
Oktober började med att vi fick ligga på alla fyra och laga älgspår på hål 5. Som tur var hade älgarna visat greenen viss hänsyn om vi jämför med hur det såg ut på fairway. Vädermässigt kan vi inte önska oss mer, nästan på gränsen till för torrt. Och i detta härliga höstväder passade vi på att dränera. Det vi hann med var inspel hål 2, 4, 11 och 12. Vi hade några kalla nätter som gjort oss påminda om att kallare tider är på intåg, och inför detta förberedde vi vintergreener, vinterutslag, tog in bolltvättar och stängde av frostkänsliga vattenledningar. Toaletten på hål 4-14 stängde vi vecka 46.
Jobb som blivit gjorda var dressning, djupluftning och stödsådd av greener, dressning av greenområden samt inspel, djupluftning av tee, maskinservice samt höstgödningar på banan.
Vi investerade i en ny snöplog denna månad då den gamla inte orkade med ett år till.  Dels håller vi våra vägar runt golfbanan fria från snö på vintern, men vi kör även snö på entreprenad. Vi började även att byggt ett nytt rum till förvaring i verkstaden denna månad. Banan var under perioden riktigt bra!  

 

November:
November blev en ostadig månad med 130 mm regn, blåst, högvatten och frost. När vi gick in i november fick vi ett väldigt högt svamptryck på banan, men greenerna stod emot trycket. Vi startade månaden med att lufta runt våra greener för att få ner luft i marken och få en torrare yta som motverkar svampangrepp. Vi gjorde en del grävmaskinsjobb som renovering av röd tee på hål 8 samt ny och utökad yta av tee vid övningshålet. Vi har även jobbat mycket med att spola gamla dräneringar så dessa fick nytt liv.  Några övriga jobb var service på maskiner, luftning av fairway, tömt vår bevattning och sågade ner gamla och döda träd på banan. Vi hade grästillväxt i stort sett hela november men pga. blöta förhållanden och frost kunde vi inte klippa.

 

December:

Vädret var typiskt för månaden med blandning av stormar, värme, regn och några dagar under nollan med lite snö. Sista jobben för året blev b.la. att vi grävde ner ny bevattning till övningstee, justerade svackor på fairway, snickrade på nya förrådet i verkstaden, kulverterade ett dike på rangen samt klippte greener. Det blev inte en full arbetsmånad för den 18:e dec gick vi på en efterlängtad julledighet. Vi gav jultomten en chans till golf på våra sommargreener för dessa stängdes den 26:e december efter en lång och händelserik säsong. När vi lämnade december såg banan bra ut från skador. Finns dock några fläckar från smällen av mögel på greenområde och tee från början av november.

Ja, så har vi lagt ytterligare ett år till handlingarna. Men nu är det dags att kavla upp ärmarna och ta tag i den nya säsongen som vi har framför oss.

Jag vill välkomna alla medlemmar och gäster till ett nytt golfår på Fjällbacka Golfklubb!

Mvh Robert Molin/Banchef