Månadsbrev banan juni

Hej!
 
Juni månad och sommaren med golf, sol och bad närmar sig!
 
Vi börjar med en reflektion över maj:
Vädermässigt så började maj väldigt kallt med mycket morgonfrost. Samtidigt som frosten låg vit så närmade sig Nordea Tour med några få dagar. Vi hade morgonfrost dagen innan Pro-Am`n sen blev nätterna lite varmare som tur var. Om vi skall gå lite kortfattat in på tävlingen så var banan så bra vi kunde få den med tanke på den kalla våren. Men det var inte det bästa året vädermässigt under tävlingsdagarna. Första dagen blåste det hård kuling med 18 m/s i byarna och bollarna låg och skakade på greenerna, andra dagen stod regnet som spö i backen, men på finaldagen lös solen igen. För att vara lite positiv så fick grabbarna spela i väldigt varierat väder och det kanske berikar något. Vi gratulerar Gabriel Axell till vinsten! Jag vill passa på att tacka ”gubbarna” på banan för ett grymt bra jobb under tävlingen och att ni håller yrkesstoltheten högt. Efter tävlingen så fick greenerna lite friskvård i form av dress och djupluftning. I slutet av månaden så började tillväxten äntligen komma igång så klippare och röjsågar fick gå för fullt. Vi har även snyggat till gången upp till röd tee på hål 7.  
 
Vad händer på banan under juni:
Jag hoppas att värmen är på ingång. Våra gamla säsongsanställda Jonathan och Nils kommer att börja jobba igen, välkomna! Inga stora jobb ligger planerade under juni, utan vi kommer att lägga den största tiden på skötsel och underhåll av banan.
  
 
Nu till något helt annat.
För att hålla vår bana någorlunda ren från ogräs och skadesvamp måste vi eventuellt spruta ut små doser av bekämpningsmedel. För att få göra detta måste vi ansöka om ett godkännande av kommunen. Vid ett samtal med miljöavdelningen på kommunen uttrycktes det att golfbanor är miljöbovar. Jag kan ju bara prata om Fjällbacka GK och någon miljöbov är vi inte. Vi får beröm från bla. Botaniska analysgruppen och Svenska Golfförbundet för att vi använder små mängder bekämpningsmedel. Vi andvänder även väldigt lite bevattning. Samt på Fjällbacka golfbana skapas ett unikt förhållande mellan skog, berg, öppna gräsytor, älv, hav och dammar, vilket bidrar till ett stort djur och växtliv. I våra dammar finns ödlor, grodor, änder, svanar och hägrar.  Våra skogsbryn fylls med fåglar och deras sång. Harar betar av vårt gräs och rävar, rådjur och älgar korsar våra fairways. I älven leker havsöring, jag har till och med sett en krabba på 7:ans green. För att även nämna några växter så finns här kaprifoler, violer, gullvivor, orkidéer och slottergubbe. Och mitt uppe i denna härliga natur spelar vi golf.  Skulle vi vara ”miljöbovar” så tror inte jag att vi skulle ha så mycket liv på och runt banan.  Jag vill vända på steken och säga att vi tillför något till naturen! Men för mig handlar miljöarbete inte bara om att använda så lite bekämpningsmedel som möjligt utan den totala linjen mot en bättre miljö.
 
Vi ses där ute!
 
Med vänlig hälsning Robert/Banchef