Månadsbrev banan februari

Hej!

 

Februari månad, och vi går i full fart mot våren

 

Vi börjar med en tillbakablick på januari:
Vädermässigt så har januari varit riktigt tråkig. Mycket vind, några plus, regn, stora översvämningar och lite snö.
Januari blev ingen full arbetsmånad pga. vår ledighet, men lite har vi hunnit med att starta upp. Några ex. påbörjat ombyggnad av elbilsgarage (för att kunna rymma fler elbilar), lokalvård, maskinservice, planering och trädfällning.
Vi har lite snömögelfläckar, i övrigt ser banan bra ut och har klarat översvämningarna bra vad jag kan se hittills.  

 

Vad kommer att hända på banan under februari:
Kommer vintern så får vi hoppas på tjäle först och efter det snö, samt att vi slipper alla omslag. Men nu är vi så lågt fram så någon långvarig vinter blir det troligtvis inte. Vi kommer att prioritera ombyggnad av elbilsgaraget denna månad, men utöver detta skall vi bygga ny trappa till 5:ans gula tee, gallra och röja runt banan. Vi har många jobb i pipeline så februari blir inte någon lugn månad.

 

Glöm inte bort att vi har lediga tjänster på banan. Du hittar mer om detta under fliken lediga tjänster.

 

Jag tänkte i detta månadsbrev göra en tillbakablick på det gångna året och vi börjar i januari 2014.

Januari: Den 9 januari tog vi ur sommarflagorna och stängde greenerna för ”säsongen”, och den 20 januari började vi jobba igen efter julledigheten. Vi körde omgående ut sand på greenerna för att skydda dessa mot kyla och vinter. I slutet av denna månad kom vintern, men den blev inte långvarig skulle det visa sig. Några övriga jobb denna månad var att gräva ur ettans greendamm för växtlighet, snöröjning, börjar snickra nytt kontor till banan samt planera Nordea Tour.

Februari: Omslag till plusgrader kom efter den ”långa” vintern. Tyvärr fick vi ett snömögelangrepp på vissa greenområden precis när snön smälte undan. Angreppen kom fort och försvann fort, men svampen lämnade skador efter sig vilket kändes tungt för några månader fram hade vi Nordea Tour. Vi började dra ut sanden vi lagt på greenerna pga. det varma vädret. Banan var ordentligt nerkletad med vass och skräp från tidigare högvatten så tid lades nu även på städ av banan.

Mars: Mars blev över det hela en varm och torr månad, men periodvis var det minus på natten och plus på dagen. Värmen gjorde att vi kunde dra igång en massa jobb i god tid, 11 mars klippte vi greenerna första gången för året. (Klippningarna var mellan 1 till 2 månader tidigare än 2013). Vi grävde in kommunalt vatten till klubbhuset, började justera 2:ans nya gula tee och vi lade ner mycket jobb på rangen för att styra slagen dit som rangen är som längst. Även uppstart av bevattning skedde samt gödning av banan m.m. Den 29 mars hade vi en bra och trevlig städdag på banan.

April: Vädermässigt så gav april regn, torka, sommarvärme och frost... Våra säsongsanställda Isak, Jonathan och Nils började jobba. Under denna månad slutförde vi alla vinterprojekt. Exempel på detta är övningsbunkern på rangen, sådd av gul tee på hål 2 (vi gjorde även en specialare i form av grästorv på vit tee för att få ytan spelbar till Nordea) samt sådd av området mellan 2:ans green och 3:ans tee där vi höjt marken ca 80 cm. Vi hjälpsådde mycket i början på denna månad för att ge gräset en chans att hinna läka vinterskadorna till Nordea. Tillväxten på gräset ökade såpass att vi klippte återkommande över veckan. För att möta värme, vind och torka fick handvattensprutan gå hårt denna månad för att hålla gräset fuktigt där det var lite glest efter vinter. I slutet på månaden började vi jobba mot Nordea Tour med finish. Vi byggde även en parkering för åskådare till tävlingen. Bankonsulenterna Peter Edman och Göran Hansson från SGF var på besök för att diskutera hur vi på bästa sätt förbereder oss inför Nordea Tour.

Maj: Maj blev varm och regnfattig (förutom 3 maj då det var frost). Det kom 56 mm regn och det mesta av detta föll i början av månaden. Skador från vinter hade läkt ihop bra och regnet gav oss möjligheten att gödsla banan och få igång gräset inför Nordea Tour. Fokus i början av månaden låg givetvis på att få banan så bra som möjligt till tävlingen. Jag tycker att vi lyckades riktigt bra med tanke på årstiden. Hela bangruppen var otroligt taggade inför tävlingen, och det är ett måste om man skall lyckas få till en riktigt bra bana. Jesper Billing vann Nordea Tour på Fjällbacka och Marcus Larsson satte nytt banrekordet på 63 slag -8. Efter Nordea gav vi greenerna lite friskvård i form av en dressning och djupluftning. Vi tog även bort torven på 2:ans vita tee och ersatte detta med en traditionell sådd. Gul tee på 2:an klipptes för första gången, och det såg ljust ut för spel därifrån till midsommar. Banan var nu riktigt bra!

Juni: Det var varmt och väldigt torrt och det spelas mycket golf. Det föll 16 mm nederbörd på hela månaden kontra avdunstningen som var ca 90 mm, då förstår ni att vi behövde regn. Bevattningen fick verkligen bekänna färg, men ingen bevattning i världen slår ett fint regn. Vi stöttade mycket med handvattning. Tyvärr slog åskan ut delar av vår bevattningsanläggning mitt uppe i torkan, men som tur var löstes problemen snabbt. På banan rullade jobben på, som djupluftat tee, dressning greener, påbörjade ogräsbekämpning av Fair Way och Ruff samt gjorde en stor bevattningskontroll av greenspridare. Vi öppnade nya teet på hål 2 innan midsommar. Tillväxten på banan minskade kraftigt pga. torkan så under vecka 26 klipptes endast inspelen på FW. Detta betydde ju inte att bana blivit sämre utan tvärtom bara bättre.

Juli: Juli och semestertider, värmen och torkan fortsatte. Under denna månad föll det 33 mm regn. Så på två månade var vi uppe i ”hela” 49 mm regn. Detta innebär att bevattningsvattnet börjar sina. Men vädret var ju positivt för alla semesterfirare. Vår genomsnittliga årsnederbörd ligger på 850 mm, vilket innebär att vi eventuellt hade mycket regn att vänta. Åskan svepte förbi banan igen den 9 juli och gav tyvärr bara några mm regn men däremot fick vi skador på bevattningen igen. Skadan lagades fort med låga kostnader. På banan rullade allt på som det skall med t.ex. greendressning, klippningar, gödsling och puts. Vi hade även vårt klubbmästerskap under vecka 30, grattis alla vinnare!

Augusti: Vädermässigt blev vi nöjda, vi fick regn! Det kom skurar med 15 mm på 5 min men banan tog hand om regnet på ett bra sätt. Regnet drog med sig extra mycket jobb med sönderregnade bunkrar och spolning av täta dräneringar. Under augusti kom det katastrofala regnmängder i vissa delar av vårt land, så vi får väl säga att vi klarade oss från det värsta. Morgontemperaturen gick under augusti från nästan +20 till +4, (från shorts till långkalsonger). Den 14 aug kom vår bankonsulent Peter Edman från Svenska Golfförbundet på sitt årliga besök. Han hade med sig instrument för att mäta fuktighetshalten och hårdheten i greenerna. Green 13 och 18 hade högst fuktighet och var därmed mjukast. Diverse banjobb var gödning av tee, greenområde och inspel, rensning av dräneringar och storsatsning på putsen. Nils och Jonathan slutade för säsongen, vilket bl.a. berodde på sparbeting i budget.

September: Lugnet lade sig över Fjällbacka igen. September blev en varm och torr månad. Det regnade 35 mm (27 mm av dessa kom under ett dygn) på hela månaden, vilket är i underkant av vad vi ville ha. Bana hade ju fått en ”solbränna” från sommaren och på grund av fortsatt lite regn fick vi inte riktigt den önskade återväxten från sommaren. Ett axplock av banjobb vi gjort under denna månad är bl.a. dressat alla inspel, greenområden och greener plus stödsådd av dessa, hjälpsådd av dåliga fläckar på fairway och gångstråk, gödning av green och tee. Denna månad slutade Isak för säsongen. Den 23 september hade vi årets första morgonfrost. September avslutades med Hummergolfen, det blev en fin men blåsig dag. Grattis alla hummervinnare.

Oktober: Ända sedan våren hade vi ”saknat” regn, och under oktober fick vi definitivt tillbaka en del av det regnet vi inte fått tidigare under säsongen. Med ca 200 mm i Fjällbackas närområde stod vattnet över vägbanorna, fulla källare med vatten och böndernas höbalar 7 km in i landet åkte ut till havs via Anråsälven som går genom golfbana. Några av höbalarna fastnade även i älven längs banan. Regnet medförde även att vi fick städa bort stora ansamlingar av gräsklipp och vass på banan. Hösten var på intågande och vi klippte ner och höstgödslade vintergreener, satte ut vinterflaggor och vinterutslag, djupluftade alla tee och greener, luftade fairway och greenområden. Denna månad skedde även slipning av klippaggregat, dränering på entreprenad. Vi tog även upp arbetet med det nya kontoret i verkstaden igen. Vi fick ett förhöjt svamptryck på bana pga. det blöta vädret.

November: November blev varm, mulen och blöt. Banan var bra och hade klarat av svamptrycket bra hittills, vi hade endast lite fläckar på fairway. Denna månad jobbade vi både med dränering och bevattning. På bevattningssidan har vi förstärkt foregreenbevattningen på hål 2-3-7-15 samt avslutningen på hål 18 (ösidan). Detta pga. att sommaren vi lämnat bakom oss visade med besked var bevattningen inte hade full täckning. På dräneringssidan så spolade vi gamla dräneringar, renoverade gamla samt la ny dränering framför green 13. Bakom green 5 går en stor kulvert som leder ut stora mängder vatten från banan, denna tätnade för oss i slutet av månaden vi fick kalla in en stor spolbil som löste problemet för oss. Övriga banjobb var bland annat klippning, maskinservice, höstgödning samt utbildningar. Den 26 november

December: Decembervädret bjöd på regn, storm, åska, hagel, översvämningar och minusgrader. Vi påbörjade renoveringen av gul tee på hål 17 som fick ny bevattning, ny dränering och nytt såbäddsmaterial. Det som kvarstår är finjustering av teeplattan och ytterkanter, men detta gör vi till våren när värmen har återvänt. Vi dränerade även framför green 5. Vi skulle ha dränerat kort höger innan green 2, men när vi skulle flytta dränerinsmaskinen till 2:an började det blåsa ordentligt och havsnivån steg och lade stora delar av ön (även 2:an), hål 7 och 15 under sig, vi är duktiga på att dränera men att dränera bort havet klarar vi inte av… Så 2:an kommer att bli dränerad till våren.

Övriga jobb under december har t.ex. varit: tömt bevattningen, spärrat av greener, städat banan från vass och bråte efter högvatten, maskinservice och trädfällning. Roger och Fredrik har varit på en Heta arbeten kurs. I slutet av december gick vi på julledigt.

Pang, så har det gått ett år till!

En kort summering av 2014 blir: tidig start med en extremt torr sommar och en blöt höst. Vi lyckades under omständigheterna att leverera en bra banan till medlemmar, gäster och årets tävlingar. Vi fortsatte även detta år att satsa på banan för en positiv utveckling.

Med vänlig hälsning Robert Molin/Banchef